Het is nu het moment om je hypotheek over te sluiten

De rente staat momenteel historisch laag. Daarom is het nu een goed moment om te bekijken of het voor jou aantrekkelijk is om je hypotheek over te sluiten. Heb je een hypotheek afgesloten tegen een flink hoger rentepercentage dan kan het de moeite lonen om de mogelijkheden voor oversluiten te bekijken of hierover te overleggen met je hypotheekadviseur. Het hangt van een aantal factoren af of oversluiten je uiteindelijk iets oplevert. Je hypotheekadviseur of hypotheekverstrekker kan je hierover informeren.

Welke hypotheek oversluiten?

Niet alle hypotheken zijn geschikt om over te sluiten bij een lagere rente. Heb je bij voorbeeld een spaarhypotheek dan heeft oversluiten geen zin. Het rendement van het spaarsaldo dat wordt opgebouwd om de hypotheek aan het einde van de looptijd te kunnen aflossen is gebaseerd op het hogere rentepercentage. Een lager percentage levert dus uiteindelijk een lager eindresultaat op en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Maar als je een hypotheek hebt waar je op aflost, dan kan het zeker rendabel zijn om oversluiten te onderzoeken. Je hypotheek oversluiten kost wel geld, omdat je een boete betaalt voor het vervroegd aflossen. Want dat is wat je in feite doet als je je hypotheek oversluit. De bank loopt op die manier rente-inkomsten mis en zal hiervoor een vergoeding in de vorm van een boete in rekening brengen. Maar omdat de rente nu flink lager is kun je die boete meestal mee financieren in de nieuwe hypotheek en ben je uiteindelijk toch nog voordeliger uit.

Vraag advies over de mogelijkheden om over te sluiten

Kom je er niet uit of het in jouw geval de moeite loont om je hypotheek of een deel ervan over te sluiten? Vraag dan advies aan een deskundige. Wil je toch liever zelf uitzoeken wat de mogelijkheden zijn, dan verwijzen we je graag door naar Geld24. Een hypotheek oversluiten kan immers zeker veel geld opleveren en het zou zonde zijn om die kans te laten liggen.