Hybride Hypotheek


Op het internet zijn talloze hypotheken terug te vinden. Veel banken en verstrekkers van hypotheken hebben meerdere varianten opgenomen in hun aanbod. Dit doen ze om de klanten optimaal te kunnen bedienen. De vraag wordt alsmaar groter en vaak zelfs individueel van aard. Met een hypotheek leen je in principe een groot vermogen, bedoeld om de koop van een huis te kunnen rond krijgen. Vervolgens wordt het geleende bedrag afgelost, in delen of aan het eind van de looptijd. Dat is vaak afhankelijk van de vorm waarvoor gekozen is. De aflossing en hypotheekrente worden maandelijkse lasten. De hybride hypotheek is zo’n hypotheek. Een flexibele vorm, die wel even wat inzicht behoeft.

Twee hypotheken
Binnen de hybride hypotheek zijn twee andere hypotheekvormen samengevoegd. Het betreft hier de spaar- en de beleggingshypotheek. Gezamenlijk zorgen deze twee hypotheken ervoor dat er aan het eind van de looptijd voldoende geld is om de openstaande hypotheeksom af te kunnen lossen.

Een verzekering
Aan de twee hypotheken zit ook de overlijdensrisicoverzekering gekoppeld. Deze verzekering zorgt ervoor dat de partner financieel gezien minimale tot geen gevolgen zal ondervinden na het overlijden van de weggevallen partner. Wat dat betreft gaat er dus een groot stuk zekerheid gepaard aan de hybride hypotheek.

Betaling
De volledige aflossing van de hypotheek vindt pas aan het eind van de looptijd plaats. Per maand wordt er wel rente betaald en premie voor de verzekering. Ook voor het spaargedeelte van de hybride hypotheek moet worden betaald. Al met al kan gezegd worden dat de hybride hypotheek fiscaal gezien erg voordelig is.

Beleggen
Binnen de hybride hypotheek kun je kiezen om het geld dat je als premie betaalt, te laten beleggen in enkele beleggingsfondsen. Als je bereid bent een risicootje te nemen, kun je hiermee akkoord gaan. Als de belegging gunstig uitpakt, kan het je aan het eind van de looptijd zelfs meer geld opleveren dan je had verwacht. Op die manier is de hypotheek nog winstgevend ook.

Sparen
Liever meer veiligheid en minder risico’s? Dat kan ook. De premie kan ook gewoon naar de spaarrekening gaan, zodat je zeker weet dat je aan het eind van de looptijd voldoende geld hebt gespaard om direct te kunnen aflossen.

Voordelen
De hybride hypotheek wordt vooral gekozen omdat er duidelijk meer voordelen dan nadelen aan de hypotheek kleven. De hypotheekrente is fiscaal aftrekbaar, omdat er tussentijds niets wordt afgelost. Daarnaast ben je bij deze hypotheek verzekerd van een levensverzekering en dus zeker van financiële zekerheid na overlijden. Je mag bij de hypotheek ook zelf bepalen of je gaat beleggen of sparen. Tevens kun je belegde vermogens veilig stellen door ze over te boeken naar een speciale rekening.

Nadelen
Zoals gezegd bepaal je zelf of je gaat sparen of beleggen. Een nadeel daarvan is dat er veel van je wordt verwacht. De bank kan je hooguit adviseren, maar jij moet de keuzes maken. Mocht het beleggen uit de hand lopen, dan kan het ook zo zijn dat je niet genoeg geld hebt om af te lossen.

Een goede hypotheek
Als je nog niet weet welke hypotheek het beste bij je past, doe je er goed aan om je te verdiepen in een van de vele andere mogelijkheden. Er zijn er immers genoeg. Waarschijnlijk is er ergens wel een hypotheek die nog meer bij jouw situatie past. Mocht je wel geïnteresseerd zijn in de hybride hypotheek en overwegen deze af te sluiten, is het aan te raden een gesprek met de bank of hypotheekverstrekker aan te gaan. Deze kan je begeleiden in je zoektocht naar de juiste hypotheek en aangeven wat de hybride hypotheek voor jou gaat betekenen. Goed voorbereid een hypotheek afsluiten voorkomt dat je later spijt krijgt van je beslissing. Je zit er immers langere tijd aan vast.