Levenhypotheek


Veel mensen die een huis willen kopen, sluiten een hypotheek af. Daarbij hebben ze voldoende keuze, want het aanbod aan hypotheken breidt zich steeds verder uit. Banken en hypotheekverstrekkers spelen tegenwoordig steeds meer in op de vraag van cli├źnten. Hypotheken op maat zijn geen uitzondering meer. Hoewel de basis vaak hetzelfde blijft, zijn de mogelijkheden eindeloos en het zijn de kleine verschillen die bepalen of een hypotheek wel of niet bij iemand past. Op het internet zijn talloze websites te vinden met informatie over de hypotheken. Zo kun je ze op je gemak bekijken. De levenhypotheek is een van die vele hypotheekvormen. De levenhypotheek biedt veel mogelijkheden en enkele voordelen.

De levenhypotheek
Aan de levenhypotheek is een levensverzekering gekoppeld. Het idee van deze hypotheekvariant is dat je gedurende de looptijd geen geld aflost op de hypotheek. Er is enkel sprake van maandelijkse rentelasten en premies voor de levensverzekering. Aan de hand daarvan wordt in de verzekering geld gespaard. Het doel van de levensverzekering is om aan het einde van de looptijd volledig te kunnen voorzien in het aflossen van de dan nog openstaande hypotheekschuld. Deze hypotheekvorm mag niet verward worden met de lijfrentehypotheek, die enigszins verschillend is van opzet. Binnen de levenhypotheek wordt onderscheid gemaakt tussen de traditionele vorm en de moderne vorm.

Traditionele levenhypotheek
Wanneer je kiest voor de traditionele variant van de levenhypotheek kies je ervoor om te sparen door middel van kapitaalopbouw. Dat doe je aan de hand van de levensverzekering en de premies die daarvoor worden betaald. De hoogte van kapitaalopbouw is niet gegarandeerd en vaak wordt er een garantie gegeven. In de praktijk komt het er dan vaak op neer dat slechts zestig procent van de schuld kan worden afgelost aan het eind van de looptijd. Toch is in het verleden vaak genoeg gebleken dat er meer rendement wordt behaald en dat de volledige schuld wel kan worden afgelost. Dit is echter geen garantie die aan het begin gegeven kan worden.

Moderne levenhypotheek
Algemeen gezien biedt de moderne levenhypotheek meer flexibiliteit dan de traditionele variant en kan in dat opzicht kan ze interessanter zijn. Het belangrijkste verschil tussen de twee is dat de verzekering bij de hypotheek tussendoor veranderd kan worden, zodra zich een gunstigere voordeligere voordoet. Elke maand wordt premie betaald. Een deel daarvan aan de overlijdensrisicoverzekering en een tweede deel aan de kapitaalopbouw. De verhouding tussen deze premies wordt iedere maand opnieuw vastgesteld. Als de kapitaalwaarde stijgt, zal het risico met betrekking tot de overlijdensrisicoverzekering meer gaan afnemen. In de loop van de tijd zal er dus ook minder risicokapitaal hoeven worden verzekerd. Dat betekent dat de spaarpremie toe gaat nemen.

Keuze maken
De keuze voor een hypotheek is een van de belangrijkste stappen bij het kopen van een eigen huis. Het is dus van belang daar verstandig mee om te gaan. Stel bijvoorbeeld een lijstje samen met wensen en verlangens die je van een hypotheek hebt en ga na in hoeverre daarin wordt voorzien door de levenhypotheek. Zo kun je bepalen of de levenhypotheek aansluit bij je wensen en behoeften. Als je liever advies krijgt van een deskundige, kun je altijd een onafhankelijke adviseur in de arm nemen. Deze kan bepalen of de levenhypotheek geschikt is voor je en eventuele alternatieven bieden.