Annuïteitenhypotheek


Om een huis te kunnen kopen, sluiten mensen vaak een hypotheek af. Ze hebben voldoende keuze, want het aanbod aan hypotheken breidt zich steeds verder uit. Banken en hypotheekverstrekkers spelen handig in op de vraag van cliënten. Hypotheken op maat zijn geen uitzondering meer. Hoewel de basis vaak hetzelfde blijft, zijn de mogelijkheden eindeloos en het zijn de kleine verschillen die bepalen of een hypotheek wel of niet bij iemand past. De annuïteitenhypotheek is echter een vrij oude vorm van hypotheken. Het is dan ook opvallend dat deze nog steeds veelvuldig wordt afgesloten.

Kenmerken
De annuïteitenhypotheek is een oudere hypotheekvorm, die toch nog wel eens wordt afgesloten. Het grote kenmerk van deze hypotheek is dat de totale bruto maandlasten steeds weer gelijk zijn. Hierbij worden zowel aflossing als rente betaald. Bij aanvang van de hypotheek zal er over het algemeen meer aan rente worden betaald dan later het geval is. Tegelijk wordt er minder afgelost. Echter, naarmate de hypotheek vordert, zal er meer geld worden afgelost en wordt de rente minder. In het begin betekent dit dat de netto maandlasten lager zullen zijn, omdat er een groter deel aan rente wordt betaald. Financieel gezien kan dit voordelen opleveren, omdat de rente aftrekbaar is van de belastingdienst.

Geschikte hypotheek
Doordat de bruto maandlasten langere tijd gelijk zullen blijven is de annuïteitenhypotheek in het bijzonder geschikt voor mensen die momenteel een inkomen hebben waarvan ze verwachten dat het in de loop der jaren toe zal nemen. De netto maandlasten zullen tegen die tijd wel gaan stijgen, omdat de rente wordt afgetrokken van de inkomstenbetasting. Dat gebeurt niet met het bedrag voor de aflossing van de hypotheek. Daarom zie je veel starters die aan het begin van hun carrière staan een annuïteitenhypotheek afsluiten. Zeker wanneer zij goede perspectieven in de toekomst hebben met betrekking tot hun salaris, is deze hypotheek bijzonder geschikt voor hen.

Voordelen en nadelen
De annuïteitenhypotheek wordt niet voor niks na jaren nog steeds veelvuldig afgesloten. De lage maandlasten aan het begin van de looptijd mogen zeker beschouwd worden als een groot voordeel. Daarnaast biedt de annuïteitenhypotheek ook nog een alternatief voor een hypotheek met vermogensopbouw wanneer je al wat ouder bent of gezondheidsproblemen hebt. Ook is de annuïteitenhypotheek flexibel wanneer je gaat verhuizen of over wil stappen naar een andere hypotheek. Het is alleen jammer dat het fiscale voordeel daalt in de loop van de hypotheek. De netto lasten zullen dan ook stijgen. Hoewel de annuïteitenhypotheek al een tijdje meegaat, zijn er in de tussentijd meerdere hypotheken met hetzelfde idee ontwikkeld, die mogelijk nog wat voordeliger zijn. Het is dus goed om daarop te oriënteren.

Afsluiten
Een passende hypotheek is van belang bij het kopen van een eigen woning. Op internet zijn talloze hypotheken te vinden, met allen hun eigen voor- en nadelen. Hypotheekverstrekkers en banken bieden online veel informatie over hun hypotheken, zodat je ze thuis nog eens op je gemak kunt vergelijken. Het is goed om voor jezelf een aantal vragen en wensen op een lijst te zetten en na te gaan in hoeverre de hypotheken daarin voorzien. Zo kun je van tevoren inschatten welke hypotheek het meeste aansluit bij jouw wensen en behoeften. Op die manier weet je zeker dat je niet iets over het hoofd ziet en per ongeluk een verkeerde hypotheek afsluit.