Groene Hypotheek


Initiatieven op het gebied van duurzaamheid moeten beloond worden. Dat lijkt de overheid te willen zeggen met het in het leven roepen van de groene hypotheek. Steeds meer mensen sluiten vandaag de dag een hypotheek af, voor de koop van een eigen woning. De bekendste varianten van hypotheken zijn misschien wel de spaarhypotheek en de beleggingshypotheek, of juist de annuïteitenhypotheek. Toch spelen banken en hypotheekverstrekkers steeds meer in op de individuele wensen en behoefte van hun cliënten. Zo lijkt ook het geval met de groene hypotheek, die voor mensen met een nieuwe woning een bijzonder voordelige optie blijkt te zijn.

Aanmerking
Het is niet voor iedereen mogelijk om een groene hypotheek af te sluiten. Het grote voordeel is dus niet voor iedereen weggelegd. Wie er in aanmerking komen hangt af van een aantal situatie. Zo hoor je te beschikken over een nieuwe woning. Wanneer je een huidige woning hebt en besluit te verhuizen, kun je ook de hypotheek overzetten naar een groene hypotheek. Ook wanneer je besluit een woning die ouder is dan 1980 te renoveren, maak je kans in aanmerking te komen voor de groene hypotheek. Als laatst komen mensen die hun woning besluiten te renoveren, met als doel om duurzamer te kunnen wonen, ook in aanmerking. Voordat je besluit een groene hypotheek te willen, is het raadzaam uit te zoeken of je in aanmerking komt. Dat voorkomt eventuele teleurstellingen.

Beperkingen
Aan het afsluiten van de groene hypotheek is nog een extra voorwaarde verbonden. Er is namelijk vastgesteld dat de stichtingskosten van een nieuwe woning niet meer mogen zijn dan 272.268 euro. Voor woningbezitters die willen gaan renoveren om een duurzame woning te ontwikkelen, bestaat er de mogelijkheid om een groene hypotheek af te sluiten voor een bedrag tussen de 25.000 en 100.00 euro om in die verbouwing te kunnen voorzien. Hierbij maken zij dus ook gebruik van het gunstige rentepercentage. Daarbij geldt dat er maximaal 34.034 euro fiscaal mag worden afgetrokken. Om die reden wordt een groene hypotheek vaak samen afgesloten met een andere vorm.

Duurzame hypotheken
In principe kun je stellen dat de groene hypotheek op haar beurt ook te verdelen is in meerdere varianten. Zoals een normale hypotheek ook onder te verdelen is. Zo kun je bijvoorbeeld een duurzame beleggingshypotheek aangaan. Daarbij wordt je geld belegd in duurzame fondsen. De beheerders van die fondsen kijken dan naar zaken als mensenrechten, betrokkenheid binnen de samenleving en, niet onbelangrijk, arbeidsomstandigheden. Echter, mensen die niet willen beleggen en liever voor zekerheid kiezen, is er de duurzame spaarhypotheek. Deze is vergelijkbaar met de normale spaarhypotheek, met als verschil dat de spaarpremie niet terecht komt in sectoren die duurzaamheid niet ondersteunen.

Afsluiten groene hypotheek
Een hypotheek afsluiten is een grote en belangrijke stap voor wie een huis gaat kopen. Een goede voorbereiding is daarom van groot belang. Stel bijvoorbeeld eens een lijstje samen met wensen en verlangens van een hypotheek en ga na in hoeverre daarin wordt voorzien. Zo weet je bij het afsluiten zeker dat je een goede hypotheek gekozen hebt en voorkom je dat je te snel voor een hypotheek kiest die toch niet helemaal bij je past. Als je liever advies krijgt van een deskundige, kun je altijd een onafhankelijke adviseur in de arm nemen. Deze kan bepalen of de groene hypotheek geschikt is voor je.