Lineaire Hypotheek


Het aanbod aan hypotheken blijft maar toenemen. Mensen die een eigen woning willen kopen, sluiten een hypotheek af om in die kosten te kunnen voorzien. Hypotheekverstrekkers en banken richten zich steeds meer op kleinere doelgroepen, waardoor het voor veel mensen mogelijk is een hypotheek af te sluiten. De opzet van de hypotheken blijft over het algemeen vaak hetzelfde. Het verschil zit hem in kleine dingen, waardoor een hypotheek net iets anders uit kan pakken. Online kun je veel informatie over de hypotheekvormen vinden. Een mooie manier om je in je te lezen en je verder te verdiepen. Een van die hypotheekvormen is de lineaire hypotheek. Een hypotheek met meerdere opties en grote voordelen, die vrij eenvoudig van opzet is.

Lineaire hypotheek
Deze hypotheekvorm is in het bijzonder geschikt voor mensen die momenteel een hoog inkomen hebben en verwachten dat dit in de toekomst lager zal worden. Bijvoorbeeld omdat er minder gewerkt gaat worden. De bruto maandlasten worden gedurende de looptijd van de lineaire hypotheek lager, waardoor je hoger begint dan dat je zult eindigen. Dat komt omdat de rentelasten steeds verder dalen tijdens de looptijd van deze hypotheek.

Lening
De lineaire hypotheek lijkt veel op een gewone lening. Bij deze hypotheekvorm los je eenvoudig af in gelijke delen. Normaal gesproken duurt de looptijd van deze hypotheek dertig jaar. Je kunt dus stellen dat je de volledige hypotheekschuld door 360 deelt om de maandlasten te bepalen. Daar komt dan nog wel rente bij.

Lagere maandlasten
De basis van de lineaire hypotheek is dat er lagere maandlasten zullen komen naarmate de looptijd vordert. Het deel aflossing zorgt ervoor dat de hypotheekschuld afneemt en er dus ook minder rente betaald hoeft te worden. Die rente betaal je alleen over de nog openstaande hypotheekschuld. Feitelijk komt het er dus op neer dat hoe meer van de schuld er is afgelost, hoe lager je maandlasten zullen zijn.

Volledig afgelost
Wat dat betreft is de lineaire hypotheek een veilige hypotheekvorm. Aan het eind van de looptijd is de hypotheek namelijk volledig afgelost. De termijn van de maandelijkse aflossing wordt bepaald door de hypotheekschuld te delen door de looptijd.

Voordelen en nadelen
De lineaire hypotheek heeft als grootste voordeel dat je blijft aflossen. Dat betekent dus dat de schuld minder wordt. Dan wordt ook het bedrag dat je aan rente moet betalen steeds lager. Op die manier gaat de lineaire hypotheek steeds minder van je maandlasten vragen, waardoor je geld over zult houden voor andere gingen. Daarnaast heb je geen dure verzekeringen nodig om voor de aflossing te sparen en is de hypotheek echt alleen een hypotheek. En dus niet gekoppeld aan een verzekering, zoals je tegenwoordig vaker ziet. De eenvoud is ook een groot voordeel. Je betaalt alleen rente en aflossing en daarmee is de hypotheek rond. Het nadeel bij deze hypotheek zit hem alleen in de fiscale aftrek. Omdat je minder rente betaalt, kun je ook minder aftrekken.


Belangrijke stap
Wie een huis gaat kopen en een hypotheek af wil sluiten, heeft veel aan zijn hoofd. Het is dus van belang dat je weet wat je doet. Het afsluiten van een hypotheek is een belangrijke stap en dient dus goed uitgevoerd te worden. Hypotheekverstrekkers en banken bieden online veel informatie over hun hypotheken, zodat je ze thuis nog eens op je gemak kunt vergelijken. Stel voor jezelf een lijst van kritische vragen op en bekijk de folders en internetpagina’s zorgvuldig. Op die manier kun je bepalen of een hypotheek aansluit bij je wensen en behoeften. Zo voorkom je dat je te snel voor een hypotheek kiest die toch niet helemaal bij je past. Mocht je nog vragen hebben over de lineaire hypotheek, dan kun je altijd terecht bij een onafhankelijke deskundige.